Pulzus ideális


Az ember szíve egy percig sem pihen: naponta átlagosan ezret ver, és körülbelül ezer liternyi vért pumpál a testbe.

rajzfilmek szív egészsége

A vérnyomás mellett a nyugalmi pulzusszám is létfontosságú adat, ami egyértelműen árulkodik a szívizmok állapotáról. A pulzusszám azt mutatja meg, hogy egy perc leforgása alatt hányat ver a szív.

perineva magas vérnyomásban

Mivel a szám jellemzően alacsonyabb alvás idején, és fizikai aktivitás, megterhelés esetén növekszik, a hiteles mérésnek mindig nyugalmi állapotban kell történnie - csakúgy, ahogy a vérnyomásnál is.

Ideális pulzusszám A nyugalmi állapotban mért ideális pulzusszám 60 és között van percenként, ám ez az érték több más pulzus ideális is függhet.

Magas vérnyomás kezelés magneziával

A nál magasabb pulzusszámot, melyet az orvostudomány tachycardiának nevez, akár láz, vérszegénység, fizikai vagy érzelmi stressz által képződő adrenalin is kiválthatja. Gyors szívverés esetén a szív nem tud elég vért juttatni az agyba és a szervekbe, ezzel súlyos problémákhoz, mellkasi fájdalmakhoz, ájuláshoz, vérrögképződéshez, pulzus ideális és kamrafibrillációhoz is vezethet, mely a fellépő oxigénhiánnyal maradandó károsodást okozhat a szervezetben, ezért rendszeresség esetén mielőbb kezelni kell.

szívkoszorúér-betegség egészségügyi és szociálpolitika

Túl lassú szívverés A as pulzusszám alatti értéket bradycardiának nevezi a szaknyelv, ám ez nemcsak kóros esetben alakulhat ki. Az alacsony pulzusszám hátterében akár pulzus ideális gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők vagy pajzsmirigy-alulműködésre felírt szerek szedése is állhat.