Blokád hipertónia


Az ACE-gátló- és ARB-kezelések klinikai hatékonyságának összehasonlítása AMI-n átesett betegeknél Az eddigi legnagyobb, közel 3 millió személy adatait összehasonlító vizsgálat szerint az angiotenzin receptor blokkolók ARB-k és az angiotenzin blokád hipertónia enzim ACE -gátlók első vonalú monoterápiában alkalmazva egyformán hatékony védelmet nyújtanak a magas vérnyomás okozta kardiovaszkuláris események ellen, de az ARB-knek jelentősen kevesebb mellékhatása van, ennek alapján a szerzők javasolják, hogy amennyiben a renin-angiotenzin rendszert RAS kívánjuk gátolni, úgy a hipertonia kezelését az ACE-gátlók helyett elsősorban ARB-kel kezdjük.

blokád hipertónia

Az ACE-gátlók és az ARB-k blokád hipertónia első vonalú kezelésében betöltött szerepét számos bizonyíték támasztja alá, mindkét gyógyszercsoport tagjainak adását erősen támogatják a nemzetközi ajánlások is. Ugyanakkor első vonalban az ACE-gátlókat az ARB-knél gyakrabban írják fel, és a korlátozott számú fej-fej melletti összehasonlítás ellentmondásos eredményekre vezetett. A Hypertension folyóirat júliusi számában megjelent közleményükben vizsgálatban Dr.

Az átlagosan hónapos követés során nem észleltek blokád hipertónia szignifikáns blokád hipertónia a két gyógyszercsoport között az vizsgálat elsődleges végpontja, az akut szívinfarktusok HR: 1,11a szívelégtelenség HR: 1,03a stroke HR: 1,07vagy az összetett kardiovaszkuláris események HR: 1,06 számában sem. Az ACE-gátlók és a pancreatitis összefüggését már előzetesen igazolták, viszont újdonság a gasztrointesztinális vérzés, amelyet eddig egyik gyógyszercsoportnál sem írtak le.

blokád hipertónia

Bár mindkét gyógyszercsoportból többféle gyógyszert szedtek a betegek, a szerzők szerint az egy hatóanyagcsoportba tartozó gyógyszerek között valószínűleg nincs különbség a mellékhatások tekintetében. A tanulmány első szerzője, Dr.

RuiJun Chen hozzátette, hogy az eredmények nem vonatkoznak azokra a betegekre, akik váltogatják a gyógyszereket, vagy pluszban egyéb szereket is kapnak a magas vérnyomás rendezése érdekében. Chen Geisinger Medical Center in Danville, Pennsylvania hozzátette, hogy elsősorban akkor javasolt ARB-k felírása, ha a vérnyomást RAS gátlással kívánjuk rendezni, ilyen módon az blokád hipertónia az első vonalban ajánlott egyéb vérnyomás csökkentőkre nem vonatkoznak.

blokád hipertónia

Mivel a vizsgálatban az ACE gátlókat és az ARB-ket hasonlították össze, a szerzők nem állítják, hogy az ARB-ket előnyben kell részesíteni más, a vizsgálatukban nem szereplő szerekkel szemben. Mindkét gyógyszercsalád hosszú ideje a piacon van, igazoltan hatásosak magas vérnyomásban és számos olcsó blokád hipertónia formában is hozzáférhetőek.

blokád hipertónia

A szerzők hangsúlyozzák, hogy az eredmények csak azokra blokád hipertónia hipertóniás betegekre vonatkoznak, akiknél elsősorban a RAS gátlás javasolt. Forrás: Melville NA. Medscape Medical News.

blokád hipertónia

July 26, Comparative first-line effectiveness and safety of ACE angiotensin-cenverting enzyme inhibitors and angiotensin receptor blockers: a multinational cohort study. Published online July 26,

blokád hipertónia